جمعه 07 دی 1403

شبکه

مستندسازی

مستندسازی در پروژه را می‌توانیم نتیجه کار پروژه در نظر بگیریم. اصولا از روی مستندات یک پروژه می‌توان به کیفیت اجرا پی برد. مستندسازی کاربردهای مختلف و حیاتی دارد که به آن اشاره می‌شود.

کاربرد:

مستندسازی در موارد زیر اهمیت پیدا می‌کند

  • بررسی کارایی سیستم‌ها

در سازمان‌های متعالی یکی از مهم‌ترین وظایف مدیران بهبود مستمر سیستم‌هاست. این بهبود فقط زمانی اتفاق می‌افتد که اطلاعات کافی راجع به آن سیستم در دسترس باشد. این اطلاعات در قالب مستندات ارائه می‌شود.

  • عیب‌یابی و سرویس‌و نگهداری

وقتی سیستمی با مشکل مواجه می‌شود باید از نحوه کارکرد آن، ارتباطش با دیگر سیستم‌ها (ورودی و خروجی) و پردازش آن آگاه باشیم. این اطلاعات را مستندات سیستم در اختیار ما قرار می‌دهد.

  • تغییرات سیستم

برای تغییر سیستم باید بدانیم چه بخشی چه وظایفی دارد و بخش‌هایی که از کارایی مناسب برخوردار نیستند ویرایش کنیم.

شرح خدمات:

اکثر کارشناسان بر این باورند که کار مستندسازی پس از پایان پروژه آغاز می‌شود. در حالی که برخی مستندات قبل از شروع فاز اجرایی آماده می‌باشد. به عنوان مثال طرح‌ها و استانداردها قبل از شروع باید مشخص شده باشند و در نهایت در مستندات درج می‌گردند. از لحظه شروع فاز طراحی نیز کارشناسان جزئیات عملیات پیاده‌سازی را یادداشت می‌کنند. در نهایت مجموع این گزارشات به واحد جمع‌آوری اسناد ارسال شده و مستندات آماده می‌گردد.

تست و تحویل

پس از اتمام کار اجرایی نوبت به مرحله تست می‌رسد. در این مرحله آنقدر چرخه تست و اصلاح ادامه می‌یابد تا نتیجه تست کاملا مثبت باشد. در برخی پروژه‌ها نتیجه کار به زودی مشخص نمی‌شود به طوری که این چرخه طولانی بوده و تا چند ماه بطول می‌انجامد. گاهی بسته به پروژه خود تست شامل هزینه می‌باشد و کارفرمایان از این مرحله صرف نظر می‌کنند ولی تحویل پروژه بدون تست مشکلات بعدی را برای کارفرما باعث می‌گردد.

کاربرد:

معمولا بخش یا کل تسویه مالی پروژه منوط به تست سیستم بوده و ملاک اتمام پروژه به حساب می‌آید.

شرح خدمات:

تست کارکرد پروژه به طرق مختلف انجام می‌گردد. برخی با استفاده از ابزارهای الکترونیک و ثبت آن به صورت هارد کپی و برخی دیگر بر اساس کارکرد بدون خطا در یک مقطع زمانی. در بعضی موارد نیز از این روش‌ها به صورت ترکیبی استفاده می‌شود.

این تست‌ها بسته به نوع پروژه به دو صورت قابل انجام است

  1. Integrated test
    در این نوع تست کلیه قسمت‌ها جزء به جزء بررسی می‌شود.
  2. Sample test
    در این مدل فقط بخش‌هایی از کار انتخاب شده و بررسی می‌شود. قبولی در این تست به منزله صحت عملکرد همه اجزاء است.

در نهایت گزارش تست به کارفرما ارائه شده و پس از تایید، صورتجلسه تحویل پروژه توسط نماینده کارفرما امضاء می‌گردد.

تهیه پیشنهاد

پس از اتمام مرحله مطالعات امکان‌سنجی یک یا چند پیشنهاد ارائه می‌گردد.

کاربرد:

کارفرما با استفاده از پیشنهادهای ارائه شده توسط پیمانکاران مختلف امکان تصمیم‌گیری بر اساس موارد زیر را دارد:

  • مقایسه هزینه اجرای پروژه در پیشنهادهای مختلف
  • مقایسه طرح‌های مختلف پیشنهادی
  • مقایسه توانمندی پیمانکاران
  • مقایسه زمانبندی اجرا
  • مقایسه جزئیات فنی تجهیزات و دستگاههای پیشنهاد شده

شرح خدمات:

آماده‌سازی پیشنهاد باید شامل موارد زیر باشد:

  • توجیه اقتصادی طرح
    در این بخش علت ارائه طرح از لحاظ اقتصادی تشریح شده و از نظر هزینه با طرح‌های دیگر یا با عدم اجرای طرح‌های مشابه مقایسه می‌گردد.
  • توجیه فنی
    پیشنهاد باید نیازمندی‌های فنی کارفرما را چه از لحاظ خود طرح و چه دستگاهها و تجهیزات به طور کامل پوشش دهد.
  • توجیه زمانی
    زمان‌بندی اجرای طرح باید منطقی و قابل دفاع باشد. اصولا یکی از معضلات اجرای پروژه زمان‌بندی است. برای برطرف کردن نگرانی کارفرما در این مورد در برخی پروژه‌ها که کارفرما درخواست نماید نمودار زمانی اجرا در اختیار وی قرار داده می‌شود.
  • توجیه لجستیکی
    یکی از اطلاعاتی که این پیشنهاد در اختیار کارفرما قرار می‌دهد توان عملیاتی، کارگاهی و .......... در به کارگیری ادوات ماشین‌آلات و نیروی متخصص است.

مطالعه قابليت اجراى کار- امکان سنجى

ابتدایی‌ترین و مهم ترین بخش هر پروژه قبل از اجرایی نمودن آن مطالعه قابلیت اجرای آن پروژه و یا امکان‌سنجی است، این بدان معنی است که ادامه مابقی روال پروژه منوط به تایید امکان انجام آن کار می‌باشد. از طرفی عدم امکان‌سنجی و یا امکان‌سنجی اشتباه منجر به اتلاف وقت و هزینه شده و خسارات جبران ناپذیری را برای کارفرما و مجری به همراه خواهد داشت.

کاربرد:

مطالعه دقیق نیازمندی های کارفرما، محیط اجرای پروژه، هدف نهایی پروژه پس از اتمام عملیات آن و میزان دقیق هزینه بری و مقایسه با برآورد اولیه کارفرما می باشد. این مطالعات دقیق مورد بحث امکان توازن در بکارگیری تکنولوژی های مرتبط، طراحی، پیاده سازی و اجرا و مدیریت مالی پروژه را با نیازمندی های از پیش تعیین شده پروژه را برقرار می نماید.

شرح خدمات:

پس از دریافت اسناد اولیه پروژه شامل : اعلام نیاز کارفرما مبنی بر هدف اصلی ایشان از تعریف پروژه، گستردگی پروژه، نقشه محل استقرار پروژه (در صورت امکان) و پیش بینی های مالی در نظر گرفته شده مطالعات خود را براساس چهارچوب های زیر آغاز می نماییم.

1-      Technology and system feasibility

2-      Economic feasibility

3-      Operational feasibility

4-      Legal feasibility

5-      Schedule feasibility

6-      Resource feasibility

7-      Financial feasibility

 در صورت مثبت بودن گزارش حاصل از 4 ردیف اول امکان‌سنجی روال مطالعه ادامه می یابد در غیر این ‌صورت طرح مردود می‌گردد. در صورت تکمیل مطالعات گزارش نهایی موارد کلیدی زیر را شامل میگردد:

  • A brief description of the business
  • The part of the business being examined
  • The human and economic factor
  • The possible solutions to the problems

 

نمونه کاربردی:

طراحی راه‌کارهای امنیتی

 

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سیستم‌های مبتنی بر فناوری اطلاعات در حال حاضر مسائل و مشکلات امنیتی است. از اینرو نحوه برخورد سازمان‌ها و شرکت‌های پیمانکاری با این موضوع اهمیت پیدا می‌کند که در سطور پایین به آن می‌پردازیم.

کاربرد:

امنیت بحثی است گسترده که در تمامی لایه‌های شبکه کاربرد دارد. امنیت در هر لایه بحث مخصوص به خود دارد که در راه‌حل‌های امنیتی به کارگرفته می‌شود.

شرح خدمات:

اگرچه در طراحی هر راه‌حل حداقل امنیت در نظر گرفته می‌شود، در شرکت مهدپرداپژوهان به امنیت به صورت یک مقوله جدا پرداخته می‌شود. یعنی در صورت عدم نیاز کارفرما به امنیت باز هم نیازهای حداقلی امنیتی در طرح‌ها لحاظ می‌شود. این بدین معنی است که پروسه پیاده‌سازی امنیت تمام مراحل قبلی را از ابتدا شامل می‌شود (امکان‌سنجی و ارائه پیشنهاد) به عبارت دیگر خود یک پروژه مجزا در نظر گرفته می‌شود.

امنیت دارای سطوح مختلفی است که بسته به وسعت، حساسیت و هزینه پروژه سطح آن تعیین می‌شود. برای هر سطح استانداردها و قراردادهای مشخصی وجود دارد که در قالب پیشنهاد به کارفرما ارائه می‌شود.